Τελευταία επίσκεψη: Δευτ Φεβ 26, 2018 2:26 am

Τώρα είναι Δευτ Φεβ 26, 2018 2:26 am

Το χρονικό μιας Φαλ. στο S/H

Το χρονικό μιας Φαλ. στο S/H

Δημοσίευσηαπό Amina » Σάβ Ιαν 22, 2011 10:34 pm

Έτσι ήταν 3 μήνες πριν
Amina έγραψε:Το S/H είναι συντόμευση για το semi-hydroponic καλλιέργεια. Το φυτό βρίσκεται στο δοχείο γεμάτο με λέκα (εδώ το Hydroton). Το δοχείο δεν έχει τρύπες στο πάτο, αλλά στο πλάι. Το νερό εξαιτίας του τριχοειδούς φαινομένου ανεβαίνει μέχρι πάνω και το υπόστρωμα έχει πάντα και την υγρασία και αερισμό.
Πολύ βολικός τρόπος καλλιέργειας, ελαχιστοποιεί τον χρόνο που θέλει το πότισμα των φυτών που δεν ποτίζονται από κάποιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Εικόνα

Εικόνα

(Απόσπασμα από την συζήτηση viewtopic.php?f=9&t=2677)
Άβαταρ μέλους
Amina

Re: Το χρονικό μιας Φαλ. στο S/H

Δημοσίευσηαπό Amina » Σάβ Ιαν 22, 2011 10:41 pm

Έτσι είναι τώρα.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Amina » Σάβ Ιαν 22, 2011 10:42 pm

Ζουμ στην ρίζα που μεγαλώνει στο νερό. Οι σκούροι λεκέδες οφείλονται στα άλγη, δεν είναι κατεστραμμένο το velamen της
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Demos » Σάβ Ιαν 22, 2011 11:01 pm

μια χαρά η εξέλιξή της Αμίνα...το νερό που απομένει στον πάτο το αλλάζεις?....με άλατα δεν είχες πρόβλημα..?
Μαύρρρρροι νάρρρρρκισσοι φυτρρρρρωώνουν στις όχθες του Γουαδαλκιβίρρρρ...! Εικόνα
http://www.youtube.com/watch?v=RtbbPi2L8vY
Άβαταρ μέλους
Demos

Δημοσίευσηαπό Παντελής » Σάβ Ιαν 22, 2011 11:32 pm

Αμίνα
Το φυτό δείχνει να είναι σε άριστη κατάσταση!!!
Παντελής
"Τόσο εύλογο το Ακατανόητο" Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί
Άβαταρ μέλους
Παντελής
Site Admin

Δημοσίευσηαπό Amina » Σάβ Ιαν 22, 2011 11:41 pm

Demos έγραψε:μια χαρά η εξέλιξή της Αμίνα...το νερό που απομένει στον πάτο το αλλάζεις?....με άλατα δεν είχες πρόβλημα..?

Δημό, ναι, το νερό αλλάζω, περίπου μια φορά το μήνα.

Είναι πολύ απλό. Στην αρχή γέρνω λίγο το ποτυρι-γλαστρα να χυθεί το παλαιό νερό από τις πλαινες τρύπες. Μετά κλείνω με αντίχειρα τις τρύπες και γεμίζω το ποτήρι με νερό, ανοίγω τον αντίχειρα - το νερό φεύγει Έτσι 2-3 φορές. Παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό η διαδικασία.

Τα άλατα που βλέπεις στις πρώτες φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από το διάλυμα λιπάσματος. Στην τελευταία φωτογραφία, στα τοιχώματα δεν είναι άλατα, απλώς τα τοιχώματα ενώ ήταν βρεγμένα μετά το πότισμα, αρχίσαν να στεγνώνουν την ώρα όταν τραβούσα τις φωτογραφίες.
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Amina » Κυρ Ιαν 23, 2011 12:11 am

Παντελής έγραψε:Αμίνα
Το φυτό δείχνει να είναι σε άριστη κατάσταση!!!

Ναι, Παντελή, και έχω πολλή περιέργεια να δώ την εξέλιξη.

Το καλοκαίρι ποτίζοντας μια άλλη φαλ μου, γέμισα το κασπό της με νερό. Μετά κάτι απόσπασε την προσοχή μου και την ξέχασα έτσι, για σχεδόν 2 μέρες. Το αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν ότι νέκρωσαν και μαύρισαν οι περισσότερες από τις άκρες των ριζών της που την εποχή εκείνη αναπτυσσόταν ζωηρά. Οι περιοχές καλυμμένες με velamen δεν αλλοιώθηκαν.

Η άκρη της ρίζας αυτής της φαλ είναι στο νερό επί μήνες και αναπτύσσεται κανονικά...
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό mara » Κυρ Ιαν 23, 2011 4:19 am

Πολύ εντυπωσιακή ανάπτυξη, Amina.
Όλες κι όλες οι τρύπες είναι αυτές οι δύο που βλέπω στη φωτογραφία;
Το νερό στον πάτο λες ότι το αλλάζεις μια φορά τον μήνα. Το δικό μου απορροφάται πολύ νωρίτερα -σκέφτομαι ότι ίσως να φταίει το υπόστρωμα. Φυσικά κάνω τη διαδικασία που περιγράφεις κάθε φορά που "ξαναποτίζω" για να καθαρίζει το όλο σύστημα.
Σε λίγο καιρό ίσως μπορέσω κι εγώ να σας δείξω φωτογραφίες, αφού η μία Phal που έχω σε S/H, μισοπεθαμένη όταν έβαλα, βγάζει καινούριες ρίζες και ετοιμάζεται να ανθίσει από το ένα παλιό ανθοφόρο που δεν έκοψα.
Άβαταρ μέλους
mara

Δημοσίευσηαπό nitsa » Κυρ Ιαν 23, 2011 7:35 am

Εντυπωσιακο αποτελεσμα !! Μακαρι να πανε ολα καλα ..θα ειναι μια πολυ καλη λυση για τις φαλ ! :D
Άβαταρ μέλους
nitsa

Δημοσίευσηαπό vstam » Κυρ Ιαν 23, 2011 8:02 am

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάπτυξη της ρίζας μέσα στο νερό! Καλή συνέχεια στο πείραμα!
Βασίλης
Άβαταρ μέλους
vstam

Δημοσίευσηαπό Amina » Κυρ Ιαν 23, 2011 8:39 am

Ευχαριστώ για τις ευχές και τα σχόλια σας, παιδιά :D
mara έγραψε:Όλες κι όλες οι τρύπες είναι αυτές οι δύο που βλέπω στη φωτογραφία;

Ναι. Αν και έπρεπε να τις κάνω πιο κοντά η μια στην άλλη, για να είναι βολικότερο για τον αντίχειρα μου.
Το νερό στον πάτο λες ότι το αλλάζεις μια φορά τον μήνα. Το δικό μου απορροφάται πολύ νωρίτερα -σκέφτομαι ότι ίσως να φταίει το υπόστρωμα. Φυσικά κάνω τη διαδικασία που περιγράφεις κάθε φορά που "ξαναποτίζω" για να καθαρίζει το όλο σύστημα.

Μια φορά το μήνα κάνω την αλλαγή νερού στο πάτο με τον τρόπο που περιέγραψα. Εννοείται, ότι κατά την διάρκεια του μήνα και συμπληρώνω το νερό, και ρίχνω το διαλυμένο λίπασμα, αλλά στα γρήγορα.
Σε λίγο καιρό ίσως μπορέσω κι εγώ να σας δείξω φωτογραφίες, αφού η μία Phal που έχω σε S/H, μισοπεθαμένη όταν έβαλα, βγάζει καινούριες ρίζες και ετοιμάζεται να ανθίσει από το ένα παλιό ανθοφόρο που δεν έκοψα.

Τις περιμενουμε λοιπον :D
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό dina » Κυρ Ιαν 23, 2011 8:56 am

πολύ ωραία δουλειά Αμίνα.
το αποτέλεσμα αποδυκνείει πως η διαδικασία είναι σωστή κι ελπιδοφόρα..
το φυτό δείχνει πράγματι ευτυχισμένο κι εσύ μ΄αυτόν τον τρόπο έχεις κερδίσει πολύ απ΄τον χρόνο που απαιτούσε η κοινή καλλιέργεια.
Άβαταρ μέλους
dina

Δημοσίευσηαπό mario » Κυρ Ιαν 23, 2011 12:05 pm

Πολύ ενδιαφέρων !!!
Άβαταρ μέλους
mario

Δημοσίευσηαπό ΝΑΤΑΣΣΑ » Κυρ Ιαν 23, 2011 12:37 pm

:shock: :shock: Μπράβο Αμίνα!! Απίστευτο αποτέλεσμα!! Το φυτό μεγαλώνει πολύ γρήγορα!! Θα έχει μια πολύ όμορφη άνθηση!
Αμίνα, να σε ρωτήσω για το λίπασμα που ρίχνεις, το αφήνεις λίγο και μετά το γέρνεις για να αδειάσει;; Και μετά συμπληρώνεις με καθαρό νερό;;
Τελευταία επεξεργασία από ΝΑΤΑΣΣΑ και Κυρ Ιαν 23, 2011 6:37 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
ΝΑΤΑΣΣΑ

Δημοσίευσηαπό Theo » Κυρ Ιαν 23, 2011 1:05 pm

Αμίνα εκπληκτικό το σύστημά σου.
Και εντελώς επιτυχημένο! Μπράβο και καλή συνέχεια!

Φάνης
Άβαταρ μέλους
Theo

Δημοσίευσηαπό Amina » Κυρ Ιαν 23, 2011 2:01 pm

Ευχαριστώ πολύ, παιδιά! :D
ΝΑΤΑΣΣΑ έγραψε: Αμίνα, να σε ρωτήσω για το λίπασμα που ρίχνεις, το αφήνεις λίγο και μετά το γέρνεις για να αδειάσει;; Και μετά συμπληρώνεις με καθαρό νερό;;

Όχι. Όπως και τις άλλες ορχιδεές, στην αρχή ποτίζω, μετά βάζω λίπασμα, χωρίς να το ξεπλένω αμεσως μετά. Ουσιαστικά αυτό θα πει ότι κατα διαστηματα οι ρίζες βρίσκονται στο αραίο διάλυμα λιπάσματος, και όχι στο καθαρό νερό.

Theo έγραψε:Αμίνα εκπληκτικό το σύστημά σου.

Με κολακεύεις, Φάνη :oops: :D Δεν είναι δικό μου το σύστημα, αλλά του Ray Barkalow http://www.firstrays.com/semi-hydro.htm
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Diven » Κυρ Ιαν 23, 2011 7:09 pm

Αμίνα, σαν υπόστρωμα έχεις κοινή λέκα, ή το Hydroton (που περιγράφεται σε ένα αμερικάνικο site); Έχεις δοκιμάσει άλλα φυτά;
Δημήτρης.
Άβαταρ μέλους
Diven

Δημοσίευσηαπό Amina » Κυρ Ιαν 23, 2011 7:36 pm

Δημήτρη, 'Hydroton' έγραφε πάνω στον σακο που αγόρασα σε ένα από τα κέντρο κήπου στην Αθηνα. Την συσκευασία την έχω πετάξει πλέον και δεν μπορω να πω τιποτα για τον κατασκευαστή.
Στο S/H έχω ακόμη 3 paph και 2 μικρούλικα φαλ-keiki. Τα paph αυτά αναπτύσσονται στο S/H εμφανώς καλύτερα από ότι όταν ήταν στο συμβατικό υπόστρωμα.
Μια αποτυχία που είχα αφορούσε έναν ψ/β πλειόνη που έβαλα στο S/H πέρσι την άνοιξη. Παρέμενε στάσιμος, δεν πέταξε καθόλου, το καλοκαίρι πέθανε.
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Dimitris » Κυρ Ιαν 23, 2011 8:14 pm

Αμίνα καταπληκτικό το αποτέλεσμα!!!με λάβα έχεις δοκιμάσει;
Άβαταρ μέλους
Dimitris

Δημοσίευσηαπό Amina » Κυρ Ιαν 23, 2011 9:56 pm

Ευχαριστώ, Δημήτρη. Όχι με λάβα δεν έχω δοκιμάσει.
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Margarita » Δευτ Ιαν 24, 2011 10:37 am

Εκπληκτική δουλειά Αμίνα.
Θα καταχραστώ τις γνώσεις σας και την εμπειρία σας πάνω στη μέθοδο αυτή για να μου πείτε τη γνώμη σας.
Με βάντα το έχει δοκιμάσει κανείς?

Συγνώμη Αμίνα που δημοσιεύω στο θέμα σου.
"Η Μαργαρίτα η Μαργαρώώώώ ήτανε πέρσι τέτοιο καιρόόόό
που απ’ του χάρου τα δόντια γλύτωσε τούτο το πονεμένο, το όμορφο φυτόόόό!!!"
Και φέτος σκότωσε δύο τρία στο φτερό!!!
Άβαταρ μέλους
Margarita

Δημοσίευσηαπό Stelios M. » Παρ Ιαν 28, 2011 10:38 am

Καλή η Phal αλλά πως και την έχεις σε λέκκα; :roll:
Γιατί το CrossFit, είναι το άθλημα του fitness...!
http://www.crossfitchalandri.gr/
Άβαταρ μέλους
Stelios M.

Δημοσίευσηαπό Amina » Σάβ Μάιος 14, 2011 5:52 pm

Συγγνώμη, Στέλιο, την τελευταία ερώτηση δεν την είχα προσέξει :oops: Ελπίζω, ότι ήδη βρήκες την απάντηση διαβάζοντας τις σελίδες του Ray Barkalow, στο link που έχω δώσει... Το ήμι-υδροπονικό σύστημα είναι μια εξέλιξη του υδροπονικού. Ο σκοπός του υδροπονικού και του ήμι-υδροπονικό είναι δημιουργία ενός ελεγχόμενου (και αποδοτικού) περιβάλλοντος τροφοδοσίας και ποτίσματος φυτών. Και στα δυο συστήματα τα φυτά αντλούν την τροφή τους από ένα διάλυμα λιπάσματος που τους μόνιμα παρέχεται. Μόνο στο ήμι-υδροπονικό η προσθήκη της λέκα εξασφαλίζει εξαερισμό, που απαιτούν οι ρίζες της ορχιδέας. Αν αντί της λέκα θα χρησιμοποιόταν κάποιο οργανικό υλικό, αυτό το υλικό, ευρισκόμενο συνεχώς στο νερό, θα αλλοιωνόταν και θα επηρέαζε αρνητικά το σύστημα (θα σάπιζε, θα το έκανε το νερό πολύ όξινο ή θα το γέμιζε τανίνες κλπ).
Τελευταία επεξεργασία από Amina και Κυρ Μάιος 15, 2011 12:26 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό Amina » Σάβ Μάιος 14, 2011 6:07 pm

Μια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις μετά από 3,5 μήνες. Η μικρή φαλ άνθισε, απάνθισε και ανθίζει πάλι. Η ρίζα που βρίσκεται μέσα στο νερό πάνω από το μισό χρόνο (7 μήνες) συνεχίζει την ανάπτυξή της. Ολοζώντανη, χωρίς κανένα ίχνος σαπίσματος. Και μεταξύ στους κόκκους λέκας και του τοιχώματος του δοχείου αναπτύχθηκε βρύο...
Άβαταρ μέλους
Amina

Δημοσίευσηαπό nitsa » Σάβ Μάιος 14, 2011 6:21 pm

Aψογη ε !!! Μου κανει παντως μεγαλη εντυπωση η ριζα στο νερο...αλλα πιστευα... :D :D
Άβαταρ μέλους
nitsa

Επόμενο

Επιστροφή στο Α Β Γ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Alexa [Bot] και 0 επισκέπτες