Κάποτε όταν μόλις άρχισα να ασχολούμαι με ορχιδέες, πήρα 2 Paphiopedilum-υβρίδια και ώρες ολόκληρες τα θαύμαζα... Μόνο ένα μειονέκτημα έβρισκα στα κουκλιά μου, την έλλειψη αρώματος. Αναρωτιόμουν αν υπάρχουν αρωματικά και εύκολα για τους αρχάριους Paphiopedilum , και όταν η αναζήτηση στο Google μου έφερε το Paphiopedilum delenatii, το ερωτεύτηκα από την πρώτη ματιά. Όχι μόνο λόγο της ομορφιάς της ορχιδέας, αλλά και λόγο της γοητευτικής της ιστορίας, με μπερδέματα, με στιγμές δόξας και ντροπής.
Μπερδέματα επειδή η ανακάλυψη του αποδιδόταν σε έναν Γάλλο αξιωματικό, ο οποίος λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου έστειλε μερικά φυτά στην Ευρώπη από την τότε Γαλλική Ινδοκίνα. Όμως μετά από πολλές δεκαετίες διαπιστώθηκε ότι πιθανότατα το φυτό που έστειλε ο Γάλλος αξιωματικός δεν ήταν το Paph. delenatii αλλά ένα ακόμη πιο σπάνιο Paphiopedilum, το Paph. vietnamense . Ιστορία δόξας, επειδή με το όνομα του Paph. delenatii συνδέονται ένα μοναδικό επίτευγμα πολλαπλασιασμού και πολλά εκπληκτικά υβρίδια. Ιστορία ντροπής, επειδή ενώ για πολλά χρόνια θεωρούταν εξαφανισμένο από την φύση, μόλις ξαναβρέθηκε σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή του Νότιου Βιετνάμ, αμέσως έπεσε θύμα σύγχρονου λαθρεμπορίου ορχιδέας και τώρα πάλι είναι στα όρια εξαφάνισης από την φύση...
Όμως, ευτυχώς, σήμερα το Paph. delenatii δεν είναι καθόλου σπάνια ορχιδέα στα φυτώρια. Σύντομα, σε μια από τις πρώτες ομαδικές αγορές που συμμετείχα, ήρθε στο σπίτι μου . Ήταν ένα άψογο, ένα τέλειο φυτό-κόσμημα. Όμως βιαστική όπως ήμουν να το αποκτήσω διάλεξα μια λάθος εποχή για αγορά. Ήταν το τέλος Ιουνίου 2010. Και δεν εννοώ ότι δεν πρόλαβα να δω το λουλούδι του. Αντίθετος ήμουν ευχαριστημένη όταν αντίκρισα το ξερό κοτσάνι ανθοφόρου, την ένδειξη ενηλικίωσης του φυτού… Το πρόβλημα ήταν ότι το στρες του αθηναϊκού καύσωνα προστέθηκε στο στρες ταξιδιού και αλλαγής περιβάλλοντος, και το φυτάκι μου αρρώστησε. Το φθινόπωρο συνήλθε, άρχισε να μεγαλώνει, όμως δεν άνθισε ούτε τον χειμώνα , ούτε την άνοιξη του 2011. Χρειάστηκε να περάσει ακόμη ένας χρόνος για να μου χαμογελάσει το λουλούδι του και να μου χαρίσει το υπέροχο άρωμα τριαντάφυλλου...
paph delenatii 4.JPG
paph delenatii 2.JPG
paph delenatii.JPG
paph delenatii 1.JPG
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.