Τελευταία επίσκεψη: Δευτ Σεπ 17, 2018 12:18 pm

Τώρα είναι Δευτ Σεπ 17, 2018 12:18 pm

Οι ορχιδέες της Νικολέτας

Οι ορχιδέες της Νικολέτας

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Σάβ Σεπ 23, 2017 12:02 pm

Καλησπέρα παιδιά και καλώς σας βρήκα όλους . Ασχολούμαι συστηματικά τα τελευταία 3 χρόνια με τα φυτά , λαχανικά , εσπεριδοειδή και λουλούδια και έχω δικό μου κάδο κομποστοποιήσης . Τα χριστούγεννα μου έφεραν δώρο μια πολύ όμορφη μωβ ορχιδέα ανθισμένη . Δεν είχα καμιά προηγούμενη εμπειρία με ορχιδέες και επίφυτα , εκτός από τις υδρόβιες μος . Διάβασα έμαθα και αφού διασταύρωσα , εφάρμοσα πολλά πράγματα σχεδτικά με το πότισμα και τη διατήρηση μιάς ορχιδέας . Η ορχιδέα έμεινε ανθισμένη μέσα στο πλαστικό μικρό της γλαστράκι για 6 μήνες . Παρατήρησα ότι οι ρίζες είχαν βγει απο κάτω και στριμώχνονται στις μικρές τρυπίτσες που είχε το γλαστράκι και το λυπήθηκα το φυτό γιατί τραυματιζόταν πολύ προσπαθώντας να βγάλει τις ρίζες του απο τις τρύπες και πήρα την απόφαση να κάνω το μεγάλο βήμα . Γενικά μου αρέσει να διατηρώ φυτά , υδρόβια και μη , όσο γίνεται πιο κοντά στις συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος . Έτσι πήρα άλλες 3 ορχιδέες . Επειδή μένω δίπλα από το δάσος του σέιχ σου στη θεσσαλονίκη έπεισα τον πατέρα μου και πήγαμε και φέραμε ένα μεγάλο και χοντρό κορμό πεύκου στον κήπο . Επίσης μάζεψα από κάτω πάρα πολλούς φλοιούς , φλούδες και μεγαλύτερα και μικρότερα κομμάτια ξύλου από πεύκο . Έπειτα αγόρασα δύο μεγάλες μήκους 80εκ. , πλάτους 58εκ. και ύψους 20εκ. πλαστικές διαφανείς λεκάνες από το ικέα , τις τρυπίσαμε από όλες τις μεριές με 10αρι τρυπάνι . Επειτα εβαλα μια λεπτη στρώση από χαλίκι ανακατεμένο με ενεργή άργιλο , περλιτη και ζεόλιθο . Στη συνέχεια έβαλα τις φλουδες απο πεύκο που μάζεψα και από πάνω τα μεγάλα κομμάτια όπως και τους δυο κορμούς . Επίσης πάνω στους κορμους έβαλα σπαγκ μος και κοκκοφινοικα . Πάνω σε αυτά έβαλα τις ορχιδέες όπως φαντάστηκα πως μπορεί να ήταν τοποθετημένες στη φύση . Άπλωσα τις ρίζες τους αφού τις ελευθέρωσα από τα πλαστικά και ασφυκτικά τους γλαστράκια . Τις ψεκάζω κάθε μεσημεράκι στις ρίζες τους νερό αντίστροφης όσμωσης αναμειγμένο με χλιαρό νεράκι βρύσης σε αναλογία 80 προς 20 , καθώς εδω πάνω έχουμε πολύ σκληρό νερό . Δεν τις έχω ρίξει ακόμη καθόλου λίπασμα , παρότι έχω τα orchid focus bloom και grow . Η θέση τους είναι στο σαλόνι μου πάνω σε ένα μεγάλο επιπλό που προοριζόταν να γίνει ενυδρειο , διπλα στον τοιχο αρκετα φωτεινο γιατι υπαρχουν πολλα παράθυρα απέναντι απο τις ορχιδεες ακριβως και επιπλεον έχω βάλει τα φώτα του ενυδρείου μου 2*39 watt cold white kai 2*39 watt grolux pink plant growth που ανάβουν όλα μαζί στις 12.00 και κλεινουν αυτοματα στις 21.00 . Δυστυχως είναι συνδεδεμένες όλες οι λάμπες μαζί σε μία πριζα με ΄'ενα καλωδιο και δεν ε΄χω τη δυνατότητα να τις αναβω σταδιακα . Αλλα τα πρωτα 10 λεπτα φωτιζουν λιγοτερο και κλιμακωνουν το μεγιστο φως 10 λεπτα αφοτου αναψουν με αυτοματο διακοπτη .

Έχω κάποις απορίες : 1 . Πότε είναι οι καλύτερη ώρα για πότισμα ? Εγω τις ψεκάζω κάθε μέρα λίγο πάνω στις ρίζες και στο εξωτερικό τμήμα του φύλλου λίγο πριν ανάψουν τα φώτα κανα 15λεπτο πριν . Βλέπω ότι οι ρίζες μέχρι το βράδυ απο πρασινες γίνονται και παλι ασημι και επειδη εχω τα παραθυρα ανοιχτα ολη σχεδον τη μερα ( το υγρομετρο στο σπιτι δειχνει 35% , διαβαζα κάπου οτι οι ορχιδεες αγαπουν την υγρασια και οτι ζουν σε περιβαλλον με υγρασια 55%-85% . ) δεν διαπιστωνω να υπαρχει υγρασια στις ριζες εκτος απο αυτες που ειναι καλυμενες με σπαγκ μος οπου εκει η υγρασια ειναι αισθητη αλλα και εκει την επομενη μερα εαν τις αφησω αποτιστες χανεται ... Αναρωτιεμαι μηπως ειναι υπερβολικο το καθημερινο ψέκασμα ( συνολικης ποσοτητατας νερού 0,5 λιτρα ) και φοβάμαι μηπως παγιδευεται υγρασια στις ρίζες και σαπίσουν αλλα απο όσο βλέπω και διαπιστωνω δεν υπάρχει ιχνος υγρασιας στις γυμνες ερπουσες ριζες ... Πειτε μου και εσεις γνωμες ως πιο εμπειροι επι του θεματος .

2. Οι 3 ορχιδεες ειναι ανθισμενες ενω η μια η μεγαλη , η πρωτη που πηρα εχει απανθισει , ειναι καλυτερο λοιπον να περιμενω να απανθισουν ολες και μετα να ριχνω λιπασμα growth ? Ή να ριχνεω στις 3 το bloom μια φορα το μηνα και στη 1 στο growth ?

3. Και τελος αναρωτιεμαι μηπως ο φωτισμος μου ειναι υπερβολικος αν και δεν έχω κανενα σημαδι τετοιο απο τα φυτα .

Σας ευχαριστω εκ των προταιρων για τις απαντησεις σας και σας στελνω και καποιες φωτογραφιες των κοριτσιων , πατήστε πάνω στο σύνδεμο του lightshot για να δείτε τις φωτογαραφίες : 1. http://prntscr.com/goosxq , 2. http://prntscr.com/gootti , 3. http://prntscr.com/gooup1 , 4. http://prntscr.com/goouyx , 5. http://prntscr.com/goovmu , 6. http://prntscr.com/goowq8 , 7. http://prntscr.com/goox4a
Νικολέτα

Re: Οι ορχιδέες της Νικολέτας

Δημοσίευσηαπό μπια » Σάβ Σεπ 23, 2017 1:34 pm

Νικολέτα γειτόνισσα καλώς ήρθες!
Περί λαμπών κλπ αυτά δεν τα κατέχω,θα σου πουν οι έμπειροι.Μπορώ όμως να σου πω ότι ο φλοιός από το άλσος δεν είναι αποστειρωμένος όπως αυτός του εμπορίου.Οι φαλ ωραία έκατσαν πάνω στους κορμούς αλλά οι ρίζες τους είναι πολύ γυμνές.Θα πρέπει να τις καλύψεις περισσότερο με σφάγνο και να ψεκάζεις πιο συχνά αφού η υγρασία είναι χαμηλή.Πότε τις φύτεψες,χθες,προχθές?Ρωτώ γιατί φαινονται πολύ ζωηρές.Αν είναι πρόσφατα φυτεμένες λογικό είναι να είναι έτσι.Αν τις φύτεψες πχ πτιν ένα μήνα και πάλι σούπερ είναι.Αν όμως χθες ή προχθές όπως είπα μετά από ένα μήνα θα έχουν μαραζώσει.
Πότισμα γίνεται το πρωί ,όχι ψέκασμα στην δική σου περίπτωση δεν αρκεί.
Από τώρα και μέχρι τέλος Νοέμβρη βάζουμε λίπασμα φωσφορούχο.Μετά ανάπαυση μέχρι τον Μάρτη που ξεκινάμε με αζωτούχο.
Τελευταία επεξεργασία από μπια και Σάβ Σεπ 23, 2017 1:37 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Είδα όλα τα έργα που έγιναν κάτω από τον ήλιο, και ορίστε! τα πάντα ήταν ματαιότητα και κυνήγι του ανέμου.
Άβαταρ μέλους
μπια

Δημοσίευσηαπό renovatio » Σάβ Σεπ 23, 2017 1:37 pm

Μου αρεσει και δεν μου αρεσει αυτο που εχεις κανει. Το σκηνικο σου ειναι δυσαναλογα μεγαλο και κανει τα φυτα σου να εξαφανιζονται. Σαν να εχεις ενα τεραστιο καδρο σε ενα μικρο πινακα. Κοιτας το καδρο και οχι τον πινακα. Φυσικα φαινεσαι κοπελα με μερακι και σε αυτο σου βγαζω το καπελο.

Προσωπικα τις ποτιζω το πρωι να χορτασουν ετσι ωστε το βραδυ να μην υπαρχει υγρασια στα φυλλα και στον κεντρικο ροδακα. Νερο το βραδυ λιμναζον ισον αρρωστια. Γενικα οι Phalaenopsis δε θελουν να αφησεις το υποστρωμα να ξεραθει αλλα ουτε να ειναι πνιγμενο, γενικα αν δεν εισαι σιγουρη ακολουθα το: Το πολυ ποτισμα ειναι χειροτερο απο το λιγο.

Λιπανση το καλοκαιρι μια φορα την εβδομαδα με 20-20-20 σε μιση αναλογια και οταν βγαλουν ανθοφορο ριχνω 14-6-28 παλι σε μιση αναλογια. Το χειμωνα μια φορα το μηνα το 20-20-20 σε μιση αναλογια. Σχετικα με το φως δεν ειναι απαιτητικες, θελουν σκια και μακρια απο τον αμεσο ηλιο.

Καλη επιτυχια
renovatio.
Το σιγουρο ειναι οτι αμα ειναι κατι να παει χειροτερα, τοτε ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΕΙ.
Άβαταρ μέλους
renovatio

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Σάβ Σεπ 23, 2017 2:01 pm

Καλώς ήρθες αλλά το βασικό πρόβλημα πέρα των όσων είπε η Μπία είναι πως τις φύτεψες με το που τις πήρες, ανθισμένες. Καλό για φιγούρα, αλλά δεν πρόκειτε να βοηθήσει τα φυτά. Οι Phalaenopsis όπως και όλα τα φυτά μεταφυτεύονται όταν βγάζουν νέες ρίζες, αυτό είναι για τις συγκεκριμένες σχεδόν όταν αρχίζουν να ανθίζουν την άνοιξη - οπότε έπρεπε να κοψεις τα άνθη για να μειώσεις το στρες και τις ανάγκες σε νερό, πριν τις βάλεις στο κορμό. Επίσης για να πάμε στα της Μπίας, έπρεπε να βάλεις σφάγνο από κάτω για να κρατάει υγρασία είναι πολύ στεγνές.
You can get off alcohol, drugs, women, food, and
cars, but once you're hooked on orchids, you're
finished. You never get off orchids...never.

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό rajaram » Σάβ Σεπ 23, 2017 5:40 pm

Είναι πανέμορφα , πιστεύω πως θα επιβιώσουν, αλλά θα υποφέρεις ψεκαζε συχνά πολλές φορές μες τη μέρα , αλλά το βράδι να τις αφήνεις να στεγνώνουν. Τις έχεις δέσει;;; Αν όχι θα έπρεπε λίγο.
Απέφυγε το ψεκασμα στα φύλλα γιατι στην περίπτωση σου μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Beauty is in the eye of the beholder.
Sometimes, when you're in an dark place you think you've been buried but, actually you've been planted.

Κώστας
Άβαταρ μέλους
rajaram

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Σάβ Σεπ 23, 2017 5:52 pm

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας . Ναι σπαγκ μος πηρα 4.5 λιτρα και εβαλα αλλα κοστιζε 8,5 ευρω οποτε δεν ξαναπηρα , εαν ξέρει κάποιος απο θεσσαλονικη που μπορω να βρω μεγαλη ποσοτητα σε πιο λογικες τιμες ... . Ξερω οτι φυτεμμενες δεν ενδεικνυται μεταφυτευση αλλα επειδη την πρωτη την αφησα 6 μηνες και τραυματιστηκαν οι ριζες τις κατω ειπα να τις βαλω κατευθειαν , συν οτι το σφουγγαρι που εχουν μεσα ειχε πολυ υγρασια ... και σαπιζουν καποιες ριζες . Εχει 5 μερες που τις εβαλα και λεω να μην ριξω καθολου λιπασμα για 1 μηνα μεχρι να προσαρμοτουν τα φυτα . Βασικα ψεκαζω καλα το πρωι να μουσκεψουν καλα οι ριζες αλλα μεχρι το βραδυ που κλεινουν τα φωτα δεν υπαρχει ιχνος υγρασιας στις γυμνες ριζες , αλλα υπαρχει λιγη υγρασια στη σπαγκ μος σε οποιοες ριζες ειναι καλυμμενες απο αυτη . Την δευτερη μερα ομως και εκει στεγνωνει και εκει η ριζα . Ισως επειδη ειναι αρχη ακομη και δεν εχει κατσει η υγρασια καλα μεσα στα πευκα . Δεν ξερω σιγουρα και εγω πιστευω θελει κι αλλη σπαγκ μος . Οσο για το ξυλο το αφησαμε στον κηπο στον ηλιο για 1 μηνα πριν το βαλουμε , δεν το αποστειρωσαμε αλλα φανταζομαι απο τη φυση δεν εχει τιποτα βλαβερο για τα φυτα , μυκητες και αλλα επιφυτα δεν φανηκε να εχει παντως . Το μονο που με ανησυχει ειναι το ποτισμα , ειδικα τωρα που ειναι ανθισμενες και λογικα εχουν περισσοτερες απαιτησεις σε υγρασια .Για αρχη πειτε μου καποιος θεσσαλονικιος χομπιστας παρακαλω που μπορω να προμηθευτω σπακγ μος πιο οικονομικη και οχι 4.5 λιτρα = 8.5 ευρω. ... Ευχαριστω παιδια . Οποιος θελει να με συμβουλευσει κατι αλλο πανω σε αυτα , ασ το κανει μπορει να βοηθησει μιας που ειμαι πολυ απειρη με τις ορχιδεες στην πραξη ακομη .
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Σάβ Σεπ 23, 2017 5:57 pm

Ναι κωστα ειναι πολυ ελαφρια δεμενες με πανινο σπαγκο που χρησιμοποιω και στις ντοματιες μου , αλλα θα το αφαιρεσω συντομα . Παρατηρησα οτι καποιες ριζες αρχισαν να κολλανε πολυ δυνατα πανω στον κορμο του πευκου . Το θεμα ειναι να μπορω να τις αφηνω και 2-3 μερες αποτιστες . Γι αυτο θελω την επιπλεον σπαγκ μος , αλλα σε λογικη τιμουλα :p . Και εγω θελω να πιστευω οτι θα πανω καλα και ας χασουν πιο συντομα τα ανθη τους σημασια εχει να ανπτυξουν ριζικο συστημα και νεα φυλα . Αποφευγω ριτα να ψεκαζω τα φυλλα και ειδικα την καρδια , αλλα λιγες σταγονιτσες πετιουνται και στο εξωτερικο των κατω μακριων φυλλων .
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό μπια » Σάβ Σεπ 23, 2017 6:55 pm

Καλό θα ήταν να μην έμπαινες κατ'ευθείαν στα βαθειά.Σφάγνο παίρνουμε από φυτώρια του εξωτερικού,εδώ δεν ξέρω που πουλάνε,μάλλον εσύ θα μας πεις από που το πήρες.Στην τελική τα φυτά σου χρειάζονται υγρασία,πολύ υγρασία και δεν εννοώ μόνο στις ρίζες αλλά και στην ατμόσφαιρα.Προσωπικά μία φορά τόλμησα να αναρτήσω φαλ και το μετάνοιωσα.Αν πας πάνω στο Χορτιάτη τώρα που θ'αρχίσουν οι βροχές ίσως βρεις βρύα για να τα βάλεις στις ρίζες.Πρέπει όμως να είναι πάντα υγρά.
Είδα όλα τα έργα που έγιναν κάτω από τον ήλιο, και ορίστε! τα πάντα ήταν ματαιότητα και κυνήγι του ανέμου.
Άβαταρ μέλους
μπια

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Σάβ Σεπ 23, 2017 7:35 pm

Α ναι εχει βρυα μπολικα και στο βραχοκηπο μας χααχαχα . Επισης μος μπορω να βαλω και απο τα ενυδρεια μου απευθείας που εχω αφθονη ? Η υγρασια εαν βαλω σπακγ μος στις ριζες πιστευω θα διατηρειται μετα πιο πολυ . Τη σπαγκ μος τη βρηκα σε ενα μαγαζι που πουλαει ζωντανα εντομα για τροφη σε τροπικα ψαρια , εχει και ερπετα οποτε εχει και μικρες ποσοτητες σπακγ μος αλλα σε υψηλη τιμη . Τωρα δεν ξερω να βαλω μος απο το ενυδρειο που ουσιαστικα ειναι το ιδιο πραγμα σε πιο πρασινο ή βρυα απο το βραχοκηπο ?? Το θεμα της υγρασιας στην ατμοσφαιρα ειναι λιγο δυσκολο να παει πανω απο 50-60% εφοσον ειναι μεσα στο σπιτι στο σαλονι . Πιστευω εαν καλυψω σχεδον ολες τις ριζες με μος ή βρυα τελοςπαντων και βρεχω και γυρω γυρω τα ξυλα και ισως το εξωτερικο κομματι των κατω μονο φυλλων να δημιουργησω συνθηκες καλες για υγρασια . Απλως αφησα πολλες εκτεθειμενες ριζες γιατι απο οσο ξερω φωτοσυνθετουν και αναπνεουν κι ολας . Εσεις τι λετε να κανω ?
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Σάβ Σεπ 23, 2017 7:55 pm

Να τις σκεπάσεις... Ναι αναπνέουν (όλων των φυτών) και ναι φωτοσυνθετουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο για την υγεία του φυτού (το δεύτερο... Το πρώτο δεν είναι θέμα θα συνεχίσουν να αναπνέουν)

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό rajaram » Σάβ Σεπ 23, 2017 9:20 pm

Beauty is in the eye of the beholder.
Sometimes, when you're in an dark place you think you've been buried but, actually you've been planted.

Κώστας
Άβαταρ μέλους
rajaram

Δημοσίευσηαπό tasosharalambis » Σάβ Σεπ 23, 2017 9:54 pm

Καλώς όρισες, πολύ όμορφα όλα. :D
Άβαταρ μέλους
tasosharalambis

Δημοσίευσηαπό Παντελής » Κυρ Σεπ 24, 2017 3:40 am

Καλώς ήρθες Νικολέτα.
Παντελής
"Τόσο εύλογο το Ακατανόητο" Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί
Άβαταρ μέλους
Παντελής
Site Admin

Δημοσίευσηαπό μπια » Κυρ Σεπ 24, 2017 5:40 am

Νικολέτα έγραψε:Α ναι εχει βρυα μπολικα και στο βραχοκηπο μας χααχαχα . Επισης μος μπορω να βαλω και απο τα ενυδρεια μου απευθείας που εχω αφθονη ? Η υγρασια εαν βαλω σπακγ μος στις ριζες πιστευω θα διατηρειται μετα πιο πολυ . Τη σπαγκ μος τη βρηκα σε ενα μαγαζι που πουλαει ζωντανα εντομα για τροφη σε τροπικα ψαρια , εχει και ερπετα οποτε εχει και μικρες ποσοτητες σπακγ μος αλλα σε υψηλη τιμη . Τωρα δεν ξερω να βαλω μος απο το ενυδρειο που ουσιαστικα ειναι το ιδιο πραγμα σε πιο πρασινο ή βρυα απο το βραχοκηπο ?? Το θεμα της υγρασιας στην ατμοσφαιρα ειναι λιγο δυσκολο να παει πανω απο 50-60% εφοσον ειναι μεσα στο σπιτι στο σαλονι . Πιστευω εαν καλυψω σχεδον ολες τις ριζες με μος ή βρυα τελοςπαντων και βρεχω και γυρω γυρω τα ξυλα και ισως το εξωτερικο κομματι των κατω μονο φυλλων να δημιουργησω συνθηκες καλες για υγρασια . Απλως αφησα πολλες εκτεθειμενες ριζες γιατι απο οσο ξερω φωτοσυνθετουν και αναπνεουν κι ολας . Εσεις τι λετε να κανω ?

Για τα βρύα από το ενυδρείο έχω κάποιες επιφυλάξεις ,δεν είμαι και απολύτως σίγουρη αλλά έχουν εκτεθεί σε συνθήκες άλλου χώρου και ίσως μεταφέρουν μύκητες στα φυτά.Αν άμεσα δεν μπορείς να βρεις σφάγνο τότε πάρε κοκοφοίνικα ανακατεμένο με ψιλό φλοιό και σκέπασε τις ρίζες.Τα φυτά σου θ'αρχίσουν να υποφέρουν και όπως είπε και ο Μάριος κόψε τα ανθοφόρα.Τα λυπάσαι αλλά τα φυτά θα τα χάσεις.Όταν μεταφυτεύω μουσκεύω καλά τον φρέσκο φλοιό ,τοποθετώ το φυτό ,ποτίζω ελαφρά και το αφήνω να ησυχάσει για 8 μέρες απότιστο.Με αυτό τον τρόπο εγκλιματίζεται στις νέες συνθήκες.
Άβαταρ μέλους
μπια

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Κυρ Σεπ 24, 2017 6:50 am

Καλημέρα Μπια μου σφάγνο μπορω να βρω αμεσα απο το feeders.gr απλως το εχει ακριβα 8,5 ευρω τα 4,5 λιτρα . Αλλα θα παω να παρω αυριο αφου επιγει . Ναι τους φλοιους απλως τους ψεκασα οταν τους εβαλα , αλλα εριξα και απευθειας νερακι απο την οσμωση . Τα λυπαμαι πολυ , τα 3 που ειναι ανθισμενα αλλα εαν ειναι για το καλο των φυτων θα τα κοψω σημερα κι ολας .

Οποτε για να συνοψισουμε βαζω περισσοτερο σφαγνο και καλυπτω ολες τις εκτεθειμενες ριζες , ψεκαζω πρωι πρωι πολυ καλα πριν ανοιξουν τα φωτα και τελος κοβω τα ανθη ( ή ολοκληρο των ανθοφορο μισχο ? ) .
Τελευταία επεξεργασία από Νικολέτα και Κυρ Σεπ 24, 2017 6:56 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Κυρ Σεπ 24, 2017 6:54 am

Σας ευχαριστω παιδια παντως ολους και για το πολυ θερμο καλωςορισμα και για τη βοηθεια σας που ειναι πολυτιμη ειδικα τωρα που μολις αρχιζω την περιπετεια με τις ορχιδεες .
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Κυρ Σεπ 24, 2017 7:46 am

θα κόψεις όλο τον ανθοφόρο βλαστό. Το καλύτερο υλικό για δέσιμο είναι το καλσόν (είναι πλατύ, ελαστικό και δεν τραυματίζει τις ρίζες τόσο όσο άλλα υλικά). Αν τους έχεις περί τις 12 ή περισσότερες ώρες φως θα πρέπει να πετάξουν ρίζες νομίζοντας πως είναι η εποχή τους.

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Κυρ Σεπ 24, 2017 8:12 am

Η αληθεια ειναι οτι τα φωτα αναβουν 12 το μεσημερι αλλα απο την ανατολη του ηλιου αρχιζει να μπαινει φως στο σαλονι ποτε ομως απευθειας ηλιος , οποτε ουσιαστικα η ''ημερα'' διαρκει απο τις 7-8 το πρωι εως και τις 21.00 το βραδυ που μενουν τα τεχνητα φωτα ανοιχτα . Θα κοψω ολο τον ανθοφορο απο τη βαση ? με αποστειρωμενο ψαλιδι με οινοπνευμα την καθε μια , μετα να απλωσω καμια παστα χαλκου στην πληγη ή τιποτα ?

Επισης τα λουλουδια διατηρουνται σε βαζο με νερο για 2-3 βδομαδες απο οσο ξερω ?
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Κυρ Σεπ 24, 2017 8:16 am

έχεις 13 ώρες φως θα πρέπει κανονικά να είσαι εντάξει. Μη βάλεις οινόπνευμα, δεν κάνει τίποτα σε ιούς που είναι το βασικό πρόβλημα.. ¨Η θα βάλεις το ψαλίδι σε χλωρίνη ή θα το κάψεις καλά ανάμεσα σε κάθε φυτό με φωτιά από κερί πχ. Δε χρειάζεται να βάλεις κάτι στη πληγή θα κλείσει.
Ναι μπορεί να αντέξουν και πολύ περισσότερο από 3 βδομάδες ανάλογα πόσο φρέσκα είναι.

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Κυρ Σεπ 24, 2017 9:23 am

Ωραια καταλαβα τι θα κανω . Επισης κοβω και τους δευτερους μπουμπουκιασμενους μισχος να υποθεσω ? Εαν η 4η ορχιδεεα η μεγαλη και πιο παλια που εχω μου ανθισει γιατι ειναι ετοιμη να πεταξει ανθφορο στελεχος το κοβω και αυτο ή να το αφησω ???
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Κυρ Σεπ 24, 2017 9:25 am

αν την μεταφύτευσες τώρα ναι, θα πρέπει να το κόψεις

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό Νικολέτα » Κυρ Σεπ 24, 2017 10:08 am

Οχι οχι ειναι ηδη πανω στον κορμο φυτεμμενη και εχει και τις περισσοτερες ριζες απο ολες . Τωρα ετοιμαζεται ματι απο τον παλιο ανθοφορο να σκασει .
Νικολέτα

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Κυρ Σεπ 24, 2017 10:12 am

ok άστη να δεις τι κάνει

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό Vasilis Zappas » Κυρ Σεπ 24, 2017 1:11 pm

Καλώς όρισες Νικολέτα :D
Άβαταρ μέλους
Vasilis Zappas

Δημοσίευσηαπό savvas » Κυρ Σεπ 24, 2017 1:26 pm

Καλώς ήλθες Νικολέτα :D
Είσαι νέος και σου αρέσει πολύ η φύση...Εικόνα..τότε έχεις μπλέξει άσχημα!!!Εικόνα
Άβαταρ μέλους
savvas

Επόμενο

Επιστροφή στο Μ Ν Ξ Ο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Alexa [Bot] και 0 επισκέπτες