από VanillaPhal » Τετ Ιαν 24, 2018 9:51 pm
Καλησπέρα σε όλους,
θα ήθελα τι γνώμη σας για το τι μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια, πως καταπολεμἀται και, πιό σημαντικό ίσως, τι μπορεί να κάνει κάποιος για να μην ξανα-εμφανιστεί.
Ενα μικρό ιστορικό:
Η φωτογραφία είναι φύλλο από μιά Phalaenopsis Princess Kaiulani την οποία κατέβασα τα Χριστούγεννα στον αδελφό μου και τη νύφη μου, μαζί με ορισμένες άλλες Phals (P. bellina, P. fuscata, και άλλες δύο). Τα φυτά ήρθαν στην Αγγλία από Πολωνία και ήταν υγιέστατα. Τα κράτησα εδώ περίπου ένα μήνα - κανένα πρόβλημα. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα πακεταρισμένα στην τσάντα μου - μέσα στο αεροπλάνο (δεν εκτέθηκαν δλδ σε χαμηλές θερμοκρασίες). Έμειναν πακεταρισμένα περίπου 8 ώρες και μετά ξεπακεταρίστηκαν και μπήκαν σε φωτεινή θέση, μέχρι να παραδωθούν στους ιδιοκτήτες τους.
Τα φυτά είναι φυτεμένα σε λέκα/seramis σε πλαστικά γλαστράκια για ορχιδέες στα οποία έχουμε ανοίξει τρύπες για καλύτερο αερισμό. Δέχονται πλάγιο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας - βρίσκονται περίπου 3-4 μέτρα από παράθυρο. Η θερμοκρασία είναι 13C-16C. (Tα Χριστούγεννα ίσως ήταν λίγο χαμηλότερη.)
Πριν τα Χριστούγεννα ξεκίνησε να παρουσιάζει αυτό το φαινόμενο η Phalaenopsis Μini Mark των παιδιών - και έχασε σταδιακά όλα της τα φύλλα. Τα φύλλα δλδ κιτρίνιζαν κοντά στη βάση, έκαναν μιά μαύρη κηλίδα και σταδιακά έπεφταν. Τώρα ξεκίνησε η P. Princess Kaiulani (της οποίας το φύλλο βλέπετε) και έχει ξεκινήσει (σε πιό ελαφριά μορφή) και η P. bellina (ένα από τα φύλλα της έχει αρχίσει να κιτρινίζει στη βάση). Η υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο είναι σε λογικά επίπεδα (γύρω στο 50% -60%).
Τι είναι αυτό και πως καταπολεμἀται? Πιό σημαντικό τι πρέπει να αλλάξουν τα παιδιά στις συνθήκες καλλιέργειας ώστε να προλάβουν περαιτέρω προβλήματα αυτού του είδους? Θα προσθέσω ότι και κάποιες βάντες που κατέβασαν τα παιδιά απο εδώ το καλοκαίρι στην Ελλάδα είχαν την ίδια τύχη. Αντιθέτως, Phal υβρίδια που έχουν αγοραστεί στην Ελλάδα φαίνεται να πάνε μιά χαρά.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
The experts say orchids are epiphytes or lithophytes but they are parasites.
They suck all the money out of your wallet.
Chris Phillips