Τελευταία επίσκεψη: Δευτ Φεβ 26, 2018 2:33 am

Τώρα είναι Δευτ Φεβ 26, 2018 2:33 am

Αντοχή στο κρύο του Dendrobium antennatum;

Αντοχή στο κρύο του Dendrobium antennatum;

Δημοσίευσηαπό Kostas G. » Πέμ Δεκ 15, 2011 5:01 pm

Γειά σας!

Ήθελα να ρωτήσω όσους έχετε εμπειρία από πρώτο χέρι με αυτό το είδος,πόσο κρύο έχει αντέξει για εσάς και αν υπάρχει περίπτωση να βγάλει τον χειμώνα έξω χωρίς με min -1C με -2C μόνο για λίγο πριν την ανατολή του ήλιου,1-2 νύχτες το χρόνο. Διαβάζω πως είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο από τη μία αλλά από την άλλη οτι οι ασφαλιστικές εταιρίες των φυτωρίων της FL το αντιμετωπίζουν ως φυτό zone 10 που σημαίνει πως αντέχει.
Ποιά είναι η εμπειρία σας με αυτό το φυτό; Σε περίπτωση που δεν αντέχει στο κρύο,ποιό είδος Dendrobium έχει την ίδια εμφάνιση σαν φυτό με αυτό το είδος(μακριά,λεπτά καλάμια,αειθαλές,φαρδιά και μεγάλα φύλλα που γυρνάνε προς το φως και δίνουν γενική εμφάνιση στο καλάμι σαν φοινηκόφυλλο όταν αναπτύσσετε στο πλαϊ και το βλέπεις από κάτω) και αντέχει τις παραπάνω συνθήκες;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :)
''To try is to risk failure,not to try is to guarantee it''
Άβαταρ μέλους
Kostas G.

Re: Αντοχή στο κρύο του Dendrobium antennatum;

Δημοσίευσηαπό mario » Πέμ Δεκ 15, 2011 5:28 pm

Δεν θα τολμούσα να έβαζα σε τέτοια δοκιμασία κανένα Δενδρόβιο antelope-type.
Άβαταρ μέλους
mario

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Πέμ Δεκ 15, 2011 7:29 pm

ούτε εγώ
You can get off alcohol, drugs, women, food, and
cars, but once you're hooked on orchids, you're
finished. You never get off orchids...never.

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό Kostas G. » Τρί Δεκ 20, 2011 10:52 pm

Αυτό διαβάζω και εγώ σε γενικές γραμμές αλλά επειδή οι ασφαλιστικές καλλιεργειών στη Florida το θεωρούν φυτό Ζώνης 10 και επειδή βρήκα και μια σχεδόν ενθαρρυντική εμπειρία με αυτό το είδος έξω,ήθελα να μάθω αν κάποιος από εδώ το δοκίμασε και τι αποτελέσματα είχε. Θεωρητικά,ξέρω πως δεν αντέχει και ξέρω πως πολλοί έχουν αποτύχει με αυτό το είδος έξω. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με κάποιους από τους φοίνηκες που καλλιεργώ και τα πάνε και καλά μάλιστα...Ψάχνω για μια καλή εμπειρία με αυτό το είδος έξω με άλλα λόγια,ώστε να προσπαθήσω να την αντιγράψω.

Επίσης,λόγω της πιθανής αποτυχίας με αυτό το είδος λόγο κρύου,θα ήθελα να βρώ και κάποιο άλλο είδος Dendrobium που να αντέχει στο κλίμα μου,έστω οριακά,και να έχει την ίδια εμφάνιση σαν φυτό,με το D. antennatum. Δεν χρειάζεται να μοιάζει σαν λουλούδι σε αυτό το είδος,μόνο ως φυτό. Να έχει δηλαδή τη γενική εμφάνιση του D. antennatum όπως τη βλέπουμε στο φυσικό του περιβάλλον.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :)
Άβαταρ μέλους
Kostas G.

Δημοσίευσηαπό mario » Τετ Δεκ 21, 2011 7:14 am

Τι είναι οι "ασφαλιστικές καλλιεργειών" ?
Μια "σχεδόν ενθαρρυντική εμπειρία" δεν είναι εμπειρία, η εμπειρία αποκτιέται με τα χρόνια, μπορεί ένα χειμώνα το φυτό να την βγάλει γιατί ο χειμώνας ήταν ήπιος, τον άλλο όμως ?

Εύχομαι να μην υπάρχει μέλος που να έχει υποβάλλει το D.antennatum σε τέτοια δοκιμασία.

Φίλε Κώστα, αγαπάμε τις ορχιδέες και προσπαθούμε να τις φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε φτιάχνοντας θερμοκήπια σε πολύ μικρούς ή και μεγάλους χώρους, μετατρέποντας ραφιέρες, κουτιά και ότι άλλο σκαρφιστούμε για να τις κάνουμε να ζήσουν όσο γίνετε καλύτερα και είμαι σχεδόν σίγουρος πως όλα τα παιδιά εδώ μέσα δεν τις βλέπουν μόνο σαν διακοσμητικά παιχνίδια και δεν τις υποβάλλουν σε ακραίες δοκιμασίες, τουλάχιστον ηθελημένα.
Άβαταρ μέλους
mario

Δημοσίευσηαπό Kostas G. » Τετ Δεκ 21, 2011 9:06 am

Είναι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν τις καλλιέργειες φυτών από οποιαδήποτε ζημιά(από το κρύο και διάφορα άλλα). Οι εταιρίες αυτές θεωρούν το D. antennatum ανθεκτικό στη Ζώνη 10 για εξωτερική,απροστάτευτη καλλιέργεια και το ασφαλίζουν από ζημιές.

Μια σχεδόν ενθαρρυντική εμπειρία δίνει στοιχεία για το πώς μπορεί να γίνει θετική η εμπειρία με ένα είδος. Γιαυτό είναι πολύ χρήσιμες και γιαυτό ρωτάω σε πολλές περιπτώσεις από τι πέθανε κάτι. Όταν πεθαίνει ένα φυτό μου,ξέρω από τι πέθανε(π.χ. καθαρά από την μικρότερη θερμοκρασία που είδε,απλά σάπισε από το πολύ νερό και την κακή αποστράγγιση ή πέθανε από την έλλειψη θερμοκρασιών κατάλληλων για ανάπτυξη που διέρκεισε πάρα πολύ για το συγκεκριμμένο είδος) και πως θα καλλιεργήσω τον αντικαταστάτη του για να είναι εντάξη. Η κάθε αιτία θανάτου,έχει την λύση της(διαφορετική η μία από την άλλη)και αν είναι εύκολα εφικτό να τη λύσω το ξαναπροσπαθώ και γενικά πετυχαίνω. Αν είναι δύσκολη η λύση(π.χ. θερμαντικά καλώδια,θερμοκήπιο,κτλ),απλά δεν το ξαναπροσπαθώ γιατί για μένα δεν αξίζει αυτός ο κόπος κάθε χρόνο για τα περισσότερα φυτά.
Όσο για την εμπειρία με πολλούς χειμώνες,αυτό είναι επιθυμητό αλλά δύσκολο. Πάντα θα υπάρξη ένας απρόσμενα άσχημος χειμώνας και τότε θα είναι το πραγματικό τέστ οπότε όσο μπορείς,το αναπτύσσεις κάτι και γίνεται πιο δυνατό χρόνο με το χρόνο. Αν αποτύχει τη δύσκολη χρονιά,δεν μπορείς να κάνεις και τίποτα αλλά να το αποδεχτείς. Για τα ευαίσθητα είδη όμως,διαλέγονται πάντα οι καλύτερες και πιο προστατευμμένες τοποθεσίες και λόγο αυτής της φύσης τους,η διακύμανση που βλέπουν ανάλογα με τη χρονιά,είναι πραγματικά ελάχιστη,σε αντίθεση με τις πιο εκτεθειμμένες τοποθεσίες,οπότε η πιθανότητα να πάθουν κάτι με άσχημο χειμώνα είναι μικρή γιατί δεν εππηρρεάζονται αρκετά εκεί που είναι.

Αυτό που λές Μάριε το καταλαβαίνω και δεν λέω να αφήσετε έξω αυτό το είδος για να μάθουμε :D Είναι φυσικό όταν καλλιεργείς κάτι στο σπίτι,σε γλάστρα,πάνω σε ξύλο,κτλ και το φροντίζεις τόσο τακτικά και επι μακρόν,το αγαπάς πολύ και δεν θέλεις να πάθει απολύτως τίποτα,ούτε να το διακινδυνέψεις. Όταν όμως μεγαλώνεις φυτά στο έδαφος,και θες έναν όμορφο κήπο,αυτό δεν γίνεται. Τα φυτά είναι αυτά που πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες που υπάρχουν εκεί που φυτέυτηκαν. Τα περισσότερα τα καταφέρνουν. Κάποια αδυνατούν να προσαρμοστούν. Συνολικά όμως,χαίρεσαι για αυτά που τα κατάφεραν και τα βλέπεις να μεγαλώνουν σε όλο τους το μεγαλείο,προσφέρονται όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες είναι εφικτό στο έδαφος ή πάνω σε ένα δέντρο για παράδειγμα. Προσωπικά μου αρέσει να μεγαλώνω τα φυτά μου έξω,φυτεμμένα στον κήπο με ελάχιστα μόνο σε γλάστρες μέσα στο σπίτι.
Παλιότερα,είχα ακριβώς αυτή τη νοοτροπία που περιγράφεις και θα έδινα τα πάντα για να μην πάθει κάποιο φυτό μου κάτι. Μεγαλώνοντας φυτά επί 8 χρόνια και πλέον όμως,είδα πως ότι και να κάνεις,φυτά που αγαπάς μπορείς να τα χάσεις για το τίποτα,όσο και να προσπαθείς να τα κρατήσεις στη ζωή. Επίσης είδα οτι τα φυτά που είναι έξω και φυτεμμένα στο έδαφος,είναι πολύ πιο ανθεκτικά στα πάντα από αυτά που μεγαλώνουν σε γλάστρες και η ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη. Γιαυτούς τους λόγους,για εμένα προσωπικά,η ανάπτυξη στο έδαφος είναι ότι το καλύτερο μπορώ να προσφέρω στα φυτά μου,και για τις επιφυτικές ορχιδέες,η ανάπτυξη πάνω σε δέντρα. Είμαι σίγουρος πως μόλις προσαρμοστούν,θα μεγαλώνουν πολύ καλύτερα απότι σε γλάστρα.

Δεν βλέπω τίποτα το ζωντανό ως διακοσμητικό παιχνίδι και ούτε πετάω ποτέ φυτό επειδή κάποια αρρώστια κατέστρεψε τα φύλλα του και θέλει χρόνια μέχρι να ξαναφτιάξει έναν όμοφο θόλο. Όμως,χωρίς δοκιμή για το τι θερμοκρασίες αντέχει το κάθε είδος,δεν μπορείς να κάνεις σωστή εκλογή του τί αντέχει έξω στις συνθήκες σου και δεν υπάρχει πρόοδος της γνώσης σχετικά με αυτό. Αν κάποιος δεν δοκιμάζε την ανθεκτικότητα των φυτών που τώρα ξέρουμε τι θερμοκρασίες αντέχουν,δεν θα ξέραμε οτι μπορούν να καλλιεργηθούν έξω και πού. Οπότε είναι απαραίτητο λίγο πολύ....Και εδώ ισχύει αυτό που λέω στην υπογραφή μου....
Άβαταρ μέλους
Kostas G.

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Τετ Δεκ 21, 2011 9:10 am

τα δεδομένα όμως δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, διότι όπως φαίνεται στο διάγραμμα πάνω αριστερά (http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Miami), το Μαϊάμι δεν έχει πολλές βροχές το χειμώνα (χαμηλές θερμοκρασίες και μικρή φωτοπερίοδος) ενώ οι βροχές και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι το καλοκαίρι

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό Kostas G. » Τετ Δεκ 21, 2011 11:16 am

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Μάριε! Το ξέρω αυτό αλλά στα φυτά που δεν πεθαίνουν λόγο έλλειψης ζέστης το χειμώνα,δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο από την εμπειρία μου. Το πρόβλημα είναι πως και στη νότια Φλόριντα ακόμη(ζώνη 11),διαβάζω και αρνητικές εμπειρίες αλλά χωρίς λεπτομέρειες...
Άβαταρ μέλους
Kostas G.

Δημοσίευσηαπό covaltio » Τετ Δεκ 21, 2011 12:48 pm

είναι ορισμένες φορές που οι απαντησεις με ξεπερνάνε.Θα ήθελα να γράψω τόσα πολλά αλλά δεν φτάνουν σελίδες επί σελίδων.
Κώστα δεν θα πω οτι καλλιεργώ, μάλλον φροντίζω φυτά και λουλούδια εδώ και 26 χρόνια, από τότε που ήρθα να σπουδάσω στην Αθήνα και ήθελα λίγο πράσινο, λίγη ζωή και μία παρεα που δεν σου ζητάει πολλά. Κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμη, 26 ολόκληρα χρόνια μετά είτε στην ίδια είτε σε μεγαλύτερες γλάστρες. Όσες φορές δοκίμασα κατά τύχη να φροντίσω τροπικά φυτά απέτυχα παταγωδώς, πάντα λόγω άγνοιας (ή GOS δεν υπήρχε τότε :D - ούτε καν διαδίκτυο). Να υπογραμμίσω οτι είμαι καρα-ερασιτέχνης γι αυτό και δεν θα μπω καν στη διαδικασία να εμπλακώ σε topics ζωνών και δεδομένων, είναι η επιστήμη του Μάριου και φαίνεται να την ξέρει καλά (από τις συμβουλές που ακολούθησα διαβάζοντας αναρτήσεις του). Εγώ ακόμη πασαλλείματα κάνω κι ας διαβάζω ότι βρω περι ορχιδεών.
Πάντα τα φυτά που είχα όλο το χρόνο εκτός σπιτιου ήταν και είναι φυτά που υπάρχουν, αντέχουν, μεγαλώνουν και είναι ευτυχισμένα επειδή είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Διαφορετικά εάν δεν είναι από την ευρύτερη περιοχή (από Ελλάδα ώς Μεσόγειος ή Ευρώπη ή με εύκρατο κλίμα το "ευρύτερη") φροντίζω να τους παρέχω εγώ συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον και το Dendrobium antennatum δεν απαντάται σε καμία περιοχή κοντά μας (από τα ελάχιστα που μπορώ να γνωρίζω).
Κάθε φορά που χάνω ένα φυτό λυπάμαι που δεν κατάφερα ΕΓΩ να του παρέχω αυτά που έπρεπε, όχι επειδή δεν τα κατάφερε ΑΥΤΟ όταν αφού το έφτασα στα όριά του τίναξε τα πέταλα (κυριολεκτικά). Γράφεις οτι "Αν είναι δύσκολη η λύση(π.χ. θερμαντικά καλώδια,θερμοκήπιο,κτλ),απλά δεν το ξαναπροσπαθώ γιατί για μένα δεν αξίζει αυτός ο κόπος κάθε χρόνο για τα περισσότερα φυτά." Μα αυτό είναι φιλοσοφία τύπου Dr. Josef Mengele!!!!! Αν δεν αξίζει για σένα που υποτίθεται οτι αγαπάς τα φυτά τότε για ποιόν??? Αλλά και για ποιο σκοπό αυτά τα "πειράματα"????? για το καλό της επιστήμης ή της αισθητικής?? Μου θυμίζεις κάποιους διδακτορικούς φοιτητές της ιατρικής που προκειμένου να διαπιστώσουν ένα ήδη διατυπωμενο θέμα επαναλαμβάνουν το πείραμα σκοτώνοντας άλλα 40 κουνέλια ή 50 γάτες. Αυτό που λες στην υπογραφή σου είναι πολύ σωστό αρκεί η αποτυχία να περιλαμβάνει μόνο εμάς και όχι αυτά με τα οποία καταπιανόμαστε.
Να σου ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές και υπογραμίζω οτι ο τόνος μου είναι καθαρά φιλικός ('ισως και λίγο συμπονετικός εκ μέρους των ορχιδεών που θα ήθελαν να βρίσκονται σε κάποιο ζεστό και υγρό μέρος και όχι στο ξεροβόρι του χειμώνα μας :) :) )
nitimur in vetitum, semper cupimusque negata
Άβαταρ μέλους
covaltio

Δημοσίευσηαπό Marios Giannakoulias » Τετ Δεκ 21, 2011 12:50 pm

καλή η θεωρία, αλλά η αξία του πειράματος, είναι αξεπέραστη. Βέβαια, το πρόβλημα με το πείραμα, είναι πως μπορεί να αποτύχεις, για αυτό καλό είναι να αντλείς και απ τις πληροφορίες που έχεις προηγούμενων πειραμάτων...

Joe Kunisch
Άβαταρ μέλους
Marios Giannakoulias

Δημοσίευσηαπό mike » Τετ Δεκ 21, 2011 1:09 pm

Κώστα ότι σου λένε τα παιδιά πιο πάνω ισχύουν και με
εμπειρικό τρόπο.Αφου θες λοιπόν εμπειρία εγώ άφησα πριν χρόνια
ένα υβρίδιο μεταξύ των antelope-type,από λάθος και μέσα σε ένα μήνα
έγινε καφέ και έβρασε από το κρύο :cry: Ειδικά αυτά τα φυτά θέλουν
ζεστό περιβάλον πάνω από 15 βαθμούς τον Χειμώνα. :) Εκτός κάπποιον περιπτώσεων
που πρέπει να έχουμε χαμηλές θερμοκ για να ανθίσουν τα φυτά,αυτές άλλωστε είναι οι
ΚΣ που ζουν,όλα τα άλλα δεν χρειάζεται να τα βάζουμε σε περιπέτειες :D
Άβαταρ μέλους
mike

Επιστροφή στο Ερωτήσεις-Συζητήσεις-Προβλήματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Alexa [Bot] και 0 επισκέπτες